kuchyneDrozd.jpg, 227kB

Odborné poradenství

Jelikož se zabýváme navrhováním kuchyní a vestavěných skříní již několik let, rádi Vám s návrhem poradíme. Při navrhování kuchyně hledíme nejen na estetickou stránku, ale především myslíme ergonomicky. Jedině správné rozvržení nábytku a spotřebičů zajistí, že se Vám bude v kuchyni dobře vařit.

Pokud Vás zásady ergonomie kuchyně zajímají a chtěli byste se s nimi seznámit blíže, sepsali jsme pro Vás desatero základních pravidel ergonomie kuchyně:

capuccinoDROZD.jpg, 203kB
Ergonomické desatero:
  • Cesta od chladničky by měla pokračovat k odkládací ploše, dále k dřezu a k přípravné ploše až k varnému centru, které může být zakončeno servírovací plochou, tedy stolem, nebo barovou deskou.
  • Přípravná plocha by měla být po obou stranách varného centra, aby bylo dostatek prostoru pro odkládání jak uvařených jídel, tak potravin určených ke zpracování. Její šířka by neměla být menší než 30 cm. Samostatná přípravná plocha by neměla být menší než 80 cm (optimální délka je 100-120cm).
  • Dřez a myčka by měly být v těsné blízkosti, aby bylo ukládání nádobí logicky směřováno od oplachování do myčky co nejkratší cestou.
  • Ukládání odpadků je logické v dřezové skříňce, nebo co nejblíže dřezu a myčky. Vzhledem k jejich třídění je výhodné pořídit tzv. sorter, což je vlastně systém odpadkových košů s plynulým otevíráním a těsnícím víkem.
  • Otevírání horních skříněk můžete řešit výklopným systémem. Je to podstatně bezpečnější a pohodlnější. Výšku si určete podle vaší tělesné výšky tak, aby častěji používané nádobí bylo uskladněné v pohodlném dosahu.
  • Výška pracovní desky se pohybuje mezi 85 - 105 cm. Ideální jsou různé výšky pro různé zóny. Varné centrum snese nižší výšku pro lepší přehled o průběhu vaření i v hlubokých hrncích. Dřez naopak může být postaven výše, aby Vás nebolela při ohýbání se záda. Obecně by se výška pracovní desky měla přizpůsobit opět vaší tělesné výšce (viz."kuchyň na tělo").
  • Hlubší pracovní desky / více než 60 cm / umožňují umístění horních skříněk v nižší, snadněji dosažitelné poloze.
  • Všechny části pracovní plochy by měly být dostatečně osvětleny. Nejlepší je jednolité světlo, které nevrhá příliš stíny, tedy delší zářivkové trubice.
  • Dostatečné odvětrání je naprostou nezbytností zejména v dnešních kuchyních, které jsou často propojovány s ostatními obytnými místnostmi. Poslouží k tomu kvalitní digestoř, kterou je dobré umístit dostatečně vysoko tak, aby odtáhla co nejvíce pachů a par a současně nepřekážela při pohybu u sporáku. Klidně ji můžete umístit do výše vaší hlavy.
  • Systém úložných prostor musí být promyšlený, aby bylo jednoduché jeho použití pro všechny členy rodiny. Slouží k tomu moderní výsuvy a celá škála kovových systémů pro vnitřní organizaci.
  • Kuchyň „na tělo“
  • Dřez má být zhruba ve výšce cca 6 centimetrů pod ohnutou paží, což znamená dle různé výšky člověka - v rozpětí 90 až 110 cm vysoko.
  • Přípravná pracovní plocha je dobrá rovněž ve výšce 6 centimetrů, tj. dle výšky jedince 85 až cca 105 cm vysoko
  • Místo k práci s kuchyňskými spotřebiči nemá být výše než cca 15 cm pod úrovní ohnuté paže.
  • Sporák a varná deska je ideální ve výšce cca 15 cm pod úrovní pracovní desky, tak aby bylo dobře vidět do všech hrnců.
  • A digestoř je nad sporákem vhodná ve výšce cca 65-75 cm - dle typu varné desky.
  • Zvolte vestavnou troubu či myčku, jejíž umístění je do úrovně pasu až očí( tj. ve výšce cca 110 cm) = lepší manipulace.
vyrobeno.jpg, 37kB